Este o infectie grava a uterului frecvent intalnita la pisicile si catelele nesterilizate. Afectiunea poate debuta insidios si are o evolutie rapida, fiind descoperita abia in stadiul final, cand viata animalului nu mai poate fi salvata. In termeni neacademici, piometrul reprezinta inundarea uterului cu puroi.

Piometrul se instaleaza la 2-3 luni de la incheierea caldurilor,daca femela nu a ramas gestanta. Aceasta perioada critica este marcata de existenta unui invelis intern al uterului extrem de subtire, aflat in faza de regenerare. In plus, acest teren fragil este expus influentelor hormonale. Acum este momentul cand organismul face trecerea de la estrogen, aflat in secretie maxima pe durata caldurilor, la progesteron, esential in refacerea uterului dupa ciclu.

Tratamentele hormonale sunt adesea cauza piometrului. Administrarea progestagenelor sintetice in scop contraceptiv poate avea ca efect secundar instalarea infectiei, prin cresterea cantitatii de progesteron la acest nivel. Studiile au aratat ca o sensibilitate ridicata e endometrului fata de actiunea progesteronului poate duce la piometru chiar daca nivelul de progesteron este normal. Chiar si estrogenul poate fi incriminat de aparitia acestei afectiuni. 15% din avorturile terapeutice realizate pe baza estrogenilor pot avea ca si complicatie piometrul. In concluzie piometrul este o afectiune cauzata de un dezechilibru hormonal manifestat pe un teren biologic susceptibil.

Piometrul poate aparea la o femela de orice varsta, atat la primul ciclu cat si al 10-lea, 20-lea. Totusi o mai mare incidenta s-a observat la pisicile si catelele peste 5 ani. Piometrul prezinta doua forme: deschis si inchis , in functie de statutul cervixului.

– Piometrul cu cervix deschis: cervixul deschis favorizeaza eliminarea puroiului si a secretiilor uterine in exterior. Veti putea observa scurgeri vaginale urat mirositoare, cu sange, puroi sau mucus atat la nivelul blanii din zona cat si pe covor, mobila, lucrurile catelei sau pisicii. Animalul se poate curata des astfel ca stapanul poate rata acest simptom. Cu siguranta veti observa o intensificare a toaletarii in regiunea anala. Datorita drenajului starea generala a animalului este mai putin alterata decat in cazul celeilalte forme.

– Piometrul cu cervix inchis: cervixul inchis favorizeaza acumularea secretiilor purulente in interiorul cavitatii uterine. Acumulari masive de puroi determina marirea abdomenului. Animalul pare balonat si poate avea dificultati la ridicare sau deplasare. In stadiile avansate, uterul se poate fisura, iar infectia se raspandeste in cavitatea abdominala, ducand la sepsis si imediat deces.

In ambele forme vor mai aparea: letargie, anorexie, diaree, consum excesiv de apa si urinari dese, dureri abdominale. Diagnosticul se pune pe baza simptomelor, precum si a testelor de sange, analiza urinei, radiografii si ecografii.

Tratament. Piometrul este o afectiune extrem de grava care poate duce la deces in mai putin de o saptamana, in cazul formelor acute. De aceea este necesar sa se instituie tratament de urgenta. Cea mai eficienta metoda de tratament este extirparea ovarelor si a uterului. Tesuturile infectate sunt eliminate, iar animalul se recupereaza repede si poate trai multi ani in continuare.

Sterilizarea este cea mai eficienta metoda de profilaxie. Daca nu doriti sa va imperecheati femela optati pentru aceasta solutie, inca de la debutul primelor calduri (6-8 luni de viata). Refuzati sau intrerupeti orice tratament contraceptiv. Riscurile sunt imense! Efectuati un control de specialitate in situatia in care aveti un animal care a fost supus unor astfel de tratamente hormonale sau care a experimentat calduri lipsit de gestatie. Descoperita la timp aceasta afectiune poate fi tratata cu usurinta si viata animalului salvata.

Share

Related Posts