Adenovirus Canin

Provoaca hepatita canina si tusea de canisa.

Anaplasma

Anaplasmoza canina este provocata de Anaplasma phagocytophilum sau Platys Anaplasma. Infectia cu A. phagocytophilum, este mai frecvent asociat cu anaplasmoza, provoaca schiopatat si este adesea confundat cu boala Lyme. Ambele tipuri de anaplasmoza sunt raspândite prin capuse.

Babesia

Babesioza face parte din grupa hemosporidiozelor (piroplasmozelor) –produse de protozoare din subclasa Piroplasmia, ordinul Piroplasmida – boli ce afecteaza in principal elementele figurate sanguine sau limfoide, atat la mamifere, cat si la pasari. Raspandirea parazitilor este conditionata de dinamica gazdelor lor definitive – anume capusele Ixodidae.

Borrelia

Borrelia burgdorferi (B.b.) face parte din ordinul Spirochaetales, familia Spirochaetaceae, genul Borrelia si a fost izolata in 1982 din intestinul capusei Ixodes.
Boala Lyme este o afectiune multisistemica aparuta dupa muscatura de capusa infectata cu Borrelia burgdorferi.
Manifestarile neurologice pot aparea din primul stadiu al bolii. Aproximativ 15% dintre pacientii netratati dezvolta in primele 3 luni meningita acuta aseptica. Simptomele apar, de obicei, la 2-10 saptamani dupa infectare si se caracterizeaza prin: cefalee, redoare de ceafa sau fotofobie. Afectarea meningiana poate fi insotita de radiculoneuropatii craniane sau periferice, perechea VII de nervi cranieni fiind cea mai afectata. Paralizia faciala bilaterala poate fi intalnita la 35% din pacienti. Neuropatia craniana mai poate afecta perechile: II, III, IV, V, VI, VIII. Cand este afectat nervul optic pacientii prezinta edem papilar si reflex Argyll-Roberson abolit.
In stadiul 2 al bolii apar manifestari ale sindromului Bannwarth (meningopolinevrita de capusa, meningoradiculita limfocitara sau meningita limfocitara cronica), ce includ nevrita craniana fara cefalee si pleiocitoza limfocitara.
Stadiul 3 al bolii se caracterizeaza prin: encefalopatie, neuropatie senzitiva periferica si encefalomielita.

Carre (Jigodie)

Virusul care provoaca aceasta boala afecteaza mai multe carnivore, printre care caini, lupi, vulpi, vizoni, ratoni, etc.
Ea se transmite prin toate secretiile corpului, dar virusul nu este rezistent in mediul exterior, el propagandu-se numai prin contact direct intre animale. Cum cainele este un animal foarte sociabil, posibilitatea de transmitere a bolii este ridicata. Atentie! Perioada de incubare a bolii este de la una la patru saptamani de la contactul cu animalul infectat.
Boala lui Carre (jigodia) se poate dezvolta la orice varsta.

Coronaviroza

Coronavirusul canin (CVC) produce gastroenterita la majoritatea canidelor.

Dirofilaria Immitis

Dirofilaria immitis, nematod filiform cu o lungime de 12 pana la 30 cm. Paraziteaza in cordul drept la caine, lup, vulpe, alte carnivore salbatice si pisica. Gazdele intermediare sunt reprezentate de tantari.

Ehrlichia Canis

Este o boala infectioasa produsa de bacterii (rickettsii) din genul Ehrlichia (bacili intracelulari gram negativi) si transmise prin intepatura capuselor.

Giardia

Giardia sau lamblia (Giardia) este un gen de protozoare flagelate care trăiește în intestinul subțire al omului și al animalelor.

Leishmanioza

Este o zoonoza produsa de un protozoar denumit Leismania donovani. Se intalnesc doua forme de boala: cutanata si viscerala. Gazdele intermediare sunt cele vertebrale: om, caine, pisica si alte animale si alta nevertebrata – flebotomi (insecte).

Leucemia Felina

Leucemia felina (FeLV) este o boala virala incurabila care poate fi fatala pentru pisicile infectate. Boala nuprezinta riscuri pentru om.

Parvoviroza Canina

Este o boala foarte grava, adeseori mortala, produsa de unul dintre cei mai mici virusi ai familiei Parvoviridae.

Peritonita Infectioasa Felina

Peritonita infectioasa felina (PIF) este o boala cauzata de o infectie cu un coronavirus.

Tusea de Canisa

Tusea de canisa (Traheobronsita infectioasa a cainelui) este o boala infectioasa inalt contagioasa cu exprimare respiratorie care afecteaza cainele .

Virusul Imunodeficientei Feline

Virusologii clasifica Virusul Imunodeficientei Feline (FIV) ca fiind un virus lent. Pisicile infectate cu virusul imunodeficientei feline ar putea sa nu prezinte simptome decat dupa cativa ani de la primul contact cu acesta. Desi virusul actioneaza foarte incet, sistemul imunitar al pisicii va fi sever afectat odata ce boala incepe sa se instaleze.

Share

Related Posts