Dermatita alergica la purici este cea mai des intalnita alergie la caini si este produsa de muscaturile de pureci, in special de saliva acestora. Este o boala care produce mancarime accentuata (boala pruriginoasa) si predispune la dezvoltarea infectiilor cutanate secundare (ale pielii).

Oricat de curios ar parea, majoritatea animalelor cu alergie la purici au foarte putini purici – deoarece acestia induc mancarime accentuata, cainii se toaleteaza excesiv, eliminand orice evidenta a existentei puricilor. Cu toate acestea, cateva muscaturi de purici la interval de doua saptamani sunt suficiente pentru a provoca dermatita alergica la purici si pentru a induce scarpinarea permanenta a cainelui. Orice animal poate deveni alergic la purici, dar cu toate acestea unii caini sunt mai „imbietori” pentru purici decat altii.

Puricii sunt insecte hematofage (sug sange pentru a se hrani) a caror durata de viata este de 6-12 luni. Durata de supravietuire este influentata de conditiile de mediul ambiant si poate varia de la 2-3 saptamani pana la un an de zile. Conditiile optime sunt reprezentate de o umiditate de 75-85% si o temperatura a mediului ambiant de 18-270C. Umiditatea este mult mai importanta decat temperatura ambientala. Puricele adult isi petrecere majoritatea vietii pe gazda, in timp ce stadiile imature (ouale) sunt regasite in mediul ambiant.

Ce ar trebui sa-mi atraga atentia?
• Mancarime severa
• Linsul excesiv sau muscarea cozii, crupei, membrelor posterioare si ocazional a celor anterioare
• Leziuni exsudative (granulomul prin lins) aparute in urma linsului excesiv
• Puncte fierbinti (zone de dermatita umeda) pe solduri sau pe fata, aparute in urma leziunilor severe ale pielii consecutive scarpinatului

Diagnosticul. Dermatita alergica la purici este o cauza frecventa a mancarimii si scarpinatului la caini, dar si alte afectiuni pot induce simptome asemanatoare. Celelalte afectiuni care trebuie excluse pentru diagnosticarea certa a dermatitei alergice la purici sunt reprezentate de:
• Alergia alimentara
• Atopia
• Trauma sau alta cauza a iritatiei locale a pielii
• Raia sarcoptica
• Cheiletieloza (o infestatie cu acarieni)
• Otita externa (infectia urechii)
• Defectele primare de cheratinizare

Unele animalute pot avea mai mult de o problema medicala. Spre exemplu, scarpinatul sau muscaturile consecutive iritatiei produse de purici pot induce un „punct fierbinte” (dermatita umeda acuta), care se poate complica ulterior cu o dermatita bacteriana secundara (piodermita).
Diagnosticarea alergiei la purici se face pe baza antecedentelor, semnelor clinice si a reactiei pozitive la metodele de control ale puricilor.

Tratamentul optim al cainelui vostru necesita o imbinare a ingrijirii veterinare profesioniste cu cea efectuata de voi la domiciliu. Continuarea tratamentului la domiciliu, conform prescriptiilor medicului, are o deosebita importanta in special pentru cainii alergici la purici. Medicamentele vor fi administrate intocmai prescriptiei medicului veterinar. Contactati-va medicul veterinar daca intampinati dificultati in adminsitrarea medicamentelor prescrise sau daca rezultatele nu sunt cele asteptate.

Share

Related Posts