Ca proprietar de câine ai trei obligaţii majore:

1. să prezinți câinele la medicul veterinar pentru microcipare (microciparea câinilor este obligatorie în România începând cu data de 15 martie 2014);

2. să prezinți câinele la medicul veterinar pentru efectuarea vaccinării antirabice și a deparazitărilor periodice (vaccinarea contra rabiei a câinilor și pisicilor în vârstă de peste 3 luni este obligatorie în România și trebuie efectuată anual);

3. să prezinți câinele la medicul veterinar pentru sterilizare până cel târziu la data de 1 ianuarie 2015 (Este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metisii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special prevăzute în normele metodologice de aplicare a Legii nr. 258/2013).

Trebuie să știi!

– Câinii neidentificați şi neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân şi sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare.

– Ca deținător de câine ești obligat ca la ieșirea cu acesta în spațiile publice, să ai asupra ta carnetul de sănătate al câinelui.

– Înregistrarea în RECS (Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân) este făcută exclusiv de medicul veterinar și ai obligația de a-l notifica pe acesta, în termen de 7 zile, asupra evenimentelor referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moarte.

– La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligația de a anunța, după caz şi/sau proximitate, cea mai apropiată secție de poliție sau serviciul specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân înființat la nivelul unității administrativ-teritoriale pe a cărei rază a fost găsit câinele, în vederea depistării şi anunțării proprietarului.

sursa: RomPetId

Share

Related Posts