Avantajele sterilizarii
1. Reduce riscul aparitiei tumorilor mamare
2. Impiedica aparitia tumorilor ovariene si a piometrului
3. Impiedica aparitia cancerului testicular
4. Previne aparitia problemelor de prostata
5. Elimina neplacerile cauzate de manifestarile comportamentului sexual
6. Animalele sterilizate traiesc mai mult
Operatia de sterilizare prezinta riscuri foarte mici, pentru femele se recomanda ovariohisterectomie de preferat pana la varsta de un an, iar la mascul orhiectomie.
Animalele sterilizate sunt mai sanatoase deoarece afectiunile legate de aparatul genital nu mai apar. Varsta minima de sterilizare a cainilor si pisicilor este de opt saptamani. Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala, iar recuperarea totala a animalelor dureaza maximum 24 de ore de la interventia chirurgicala.Incizia abdominala este mica, iar animalele nu trebuie sa revina la doctor decat in cazuri extrem de rare.
Atat pisicile cat si catelele intra in calduri de doua ori pe an, adica o data la sase luni. Sunt cazuri in care la unele female, in perioada imediat urmatoare ciclului(aproximativ 2 luni), apare lactatia nervoasa(lactatie falsa) adica femela este mama inchipuita si glanda mamara incepe a secreta lapte.
Daca femela face lactatie nervoasa dupa fiecare ciclu si perioada de ciclu se deregleaza(intra in calduri la mai putin de 6 luni sau intra in calduri mai tarziu decat ar trebui), in acest caz se recomanda castrarea femelei deoarece lactatia nervoasa poate duce la aparitia tumorilor mamare sau a piometrului. Aparitia piometrului se pare ca are o incidenta mai mare la catele decat la pisici.Piometrul fiind puroi la nivelul uterului, acesta provoaca marirea in volum a uterului, ingrosarea peretilor uterini si blocheaza ciclul sexual.