In lume exista 13 rase recunoscute si omologate si multime de varietati ale acestora.

Englez (sau porcusorul cu par scurt): Porcusorul cu par scurt este cel mai raspandit si usor de intretinut. Se aseamana cel mai mult cu stramosii sai salbatici. Sunt
porcusori docili si iubitori, fiind adesea intalniti ca animale de companie. Blana este alcatuita din par scurt, drept si neted, fara vartecusuri. Vine intr-o mare varietate de culori si combinatii.

English crested: este o varietate de porcusor cu par scurt, rezultata prin incrucisarea cu abisinian. Se remarca prin rozeta (vartej la nivelul blanii, cu centrul bine delimitat si firele de par dispuse radiar, simetric) de la nivelul crestetului, restul blanii fiind neteda si scurta. Rozeta are aceeasi culoare cu restul mantiei.

American crested (porcusor cu creasta alba): tot o varietate de englez, respectiv american. Corpul este acoperit de par scurt si neted, de orice culoare. Particularitatea rasei este rozeta de la nivelul capului care este obligatoriu de culoare alba. Pentru show, porcusorul nu ar trebui sa mai prezinte nicio alta pata alba pe corp. Din acest motiv, doar 1 din 50 de puiuti cu creasta alba indeplineste criteriile stricte de participare in concursuri. Un porcusor cu creasta alba standard este foarte dificil de gasit.

Abisinian: Porcusorul abisinian este usor recunoscut dupa blana caracterizata de o multime de rozete dispuse pe tot corpul. Parul este scurt, dur si aspru, asezat in rozete care ofera animalul un aspect fizic ciufulit si caraghios. Pentru show, abisinianul trebuie sa aiba cel putin 8 rozete dispuse simetric de-a lungul corpul. Situatia ideala recomanda existenta a 10 rozete dispuse simetric astfel: cate 1 pe fiecare umar, 4 la nivelul trunchiului, 2 pe solduri si 2 pe coapse (crupa). Unele exemplare mai pot prezenta 2 rozete de mici dimensiuni la nivelul fetei, de-o parte si alta a nasului.
Prin incrucisarea cu alte rase fara rozete vor rezulta urmasi care vor prezenta un numar mai scazut de vartejuri. In pet-shopuri se gasesc adesea metisi ai acestei rase, care sunt foarte dragalasi si atractivi. Porcusorul abisinian este un excelent animal de companie, desi la aceasta rasa se intalnesc mai des exemplare rautacioase, cu potential de a musca.

Abisinianul, de asemenea, poate invesmantat in multe culori si tipare, chiar si satin. Blana este usor de ingrijit si intretinut, acesti porcusori fiind foarte curati. La atingere, chiar daca parul este mai aspru, senzatia este una extrem de placuta.

Rex. Este tipul de blana de la care au evoluat celelalte rase cu par ondulat. Porcusorii rex au blana scurta si deasa, formata din fire de par carliontate, subtiri si dure. Lungimea firului de par nu ar trebui sa depaseasca 1,5 cm, cu cat mai scurt cu atat mai bine. Parul este dispus perpendicular pe corp, de parca ar fi electrizat. Nu sunt prezente rozetele. Se cunosc mai multe varietati de porcusori rex: rex european si rex american. Rexul european este asemanator cu cel descris mai sus.

Rexul american, cunoscut acolo ca si Teddy, se caracterizeaza printr-o lungime moderata a parului. Astfel animalul capata un aspect zbarlit si pufos, ca o jucarie de plus. Blana este foarte placuta la atingere. Un periaj saptamanal reuseste sa mentina blana curata si neincalcita. Nasul este de tip roman, usor iesit in relief.

Texel. Este o rasa relativ noua rezultata din incrucisarea unui Rex cu un Sheltie (rasa cu par lung). Este un porcusor de Guineea chipes, cu blana lunga si ondulata. Acest fapt face ca toaletarea sa fie cea mai dificila dintre toate rasele de porcusori. Blana este lunga, carlionatat si matasoasa, oferind un aspect fizic atragator. Parul ondulat se regasesc chiar si la nivelul abdomenului. Fata este acoperita de par scurt si neted. Nu prezinta rozete. La unele exemplare poate exista o carare pe mijlocul spatelui, in timp ce unele sunt imbracate intr-o mantie vaporoasa si aparent dezordonata de carlionti. Exceptand ingrijirea blanii, Texel sunt rozatoare de companie exceptionale.

Sheltie sau Silkie, pe numele american, este o rasa cu par lung. La o privire neatenta se aseamana mult cu Peruvian, insa exista cateva diferente semnificative. Sheltie are o blana mai putin densa si mai scurta decat Peruvianul. Mai mult, parul are o curgere inspre inapoi, lasand chipul descoperit. Fata este imbrcata in par scurt. Pe flancuri parul are o lungime moderata, insa trena este mai lunga. Spatele nu prezinta carare, iar rozetele lipsesc. Vazut de deasupra, un Sheltie de show are forma de lacrima.

Peruvian. Este stramosul tuturor raselor cu par lung. Peruvianul are cel mai lung par din lumea porcusorilor, putand atinge lungimi de 50 de cm. prezinta si subpar, moale si fin, ce nu masoara mai mult de 15 cm. blana sa necesita multa atentie si ingrijire. Multi porcusori isi rod singuri blana pentru a o scurta. Blana lunga a exemplarelor de expozitie este tinuta in majoritatea timpului prinsa in codite, pentru a preveni murdarire si incalcirea.
Spre deosebire de Sheltie, Peruvianul prezinta blana lunga si la nivelul capului, care creste inspre inainte si acopera toata extremitatea cefalica a animalului. Pe trunchi, parul este purtat de-o parte si de alta a cararii de la nivelul spatelui, cazand in jos asemeni unor draperii. Exemplarele de expozitie trebuie sa prezinte 2 rozete la nivelul coapselor. Coafura de show este ventilata astfel incat nu se mai stie care este fata si care este posteriorul. Vazut de sus, porcusorul Peruvian are forma circulara.
Peruvianul nu este recomandat copiilor, incepatorilor sau celor care nu au suficient timp de petrecut cu toaletarea animalului. In schimb, este o vedete in expozitiile de specialitate.

Angora. Este o rasa noua, in curs de standardizare, asemanatoare cu Peruvianul. Angora se caracterizeaza printr-un numar mai mare de rozete pe corp (6-8) dispuse simetric pe trunchi, solduri sau umeri. Ca si la Peruvian, blana este lunga si matasoasa.

Coronet. Este o combinatie intre un Sheltie si un Crested. Blana lunga este asemanatoare cu cea a lui Sheltie, in plus prezinta o rozeta la nivelul capului. Rozeta poate fi de orice culoare.

Merino. Reprezinta varietatea carliontata a lui Coronet.

Alpaca. Este un Peruvian cu par ondulat. Parul ondulat creste si acopera capul animalului. Rozetele au aceeasi amplasare ca si la Peruvian.

Mohair. Am putea spune ca este varietatea carliontata a Angorei, desi nu este documentata o legatura certa intre cele doua rase. Acest porcusor se caracterizeaza printr-o blana lunga si ondulata, cu mai multe rozete dispuse simetric pe corp. are un aspect pufos si zbarlit.

Fara par. Porcusorii fara par sunt foarte rari si provin din mutatii spontane. In lume exista doua varietati: Skinny si Baldwin. Skinny nu este complet golas, el mai prezinta fire de par pe nas si picioruse. Baldwin se nasc cu par, insa pe masura ce cresc parul le cad si raman complet goi, chiar si fara mustati si gene. Pielea este mai subtire si adesea prezinta cute. Ambele rase necesita o ingrijire speciala a pielii.

Oricare dintre rasele prezentate mai sus vin intr-o multime de culori si tipare. Indiferent de aspectul fizic, porcusorii de Guineea sunt animale de companie iubitoare, potrivite aproape oricui.

Share

Related Posts