Parvoviroza Canina

Parvoviroza este o boala extrem de contagioasa, frecvent mortala.

Este o boala relativ noua, fiind identificata in anii ’70. In prezent se previne prin vaccinare, dar cu toate acestea intalnim cazuri frecvente.

Boala este produsa de un Parvovirus din familia Parvoviridae.

La infecţia cu parvovirusul canin sunt receptive canidele la orice varsta, dar cei mai sensibili sunt cateii de la 6 saptamani si pana la 6 luni.

 

Virusul se poate localiza la nivelul aparatului digestiv, forma enterica sau la nivelul cordului in forma miocardica.

Virusul se contacteaza  pe cale digestiva si mai putin pe cale nazala. In cazul prezentei la femelele gestante, virusul trece bariera placentara si va determina infectarea fatului.

 

Parvovirusul canin este foarte rezistent la conditiile de mediu. Dupa eliminarea de catre animalele bolnave, rezista în mediu extern cel putin 6 luni. Din acest motiv, virusul poate contamina obiectele de imbracaminte si incaltaminte, fiind transmis usor la distante mari, chiar intre focare aparent fara nici o legătura.

 

Semnele de boala apar dupa perioada de incubatie 7 – 14 zile si se observa apatie, voma, diaree, diaree cu sange, colica abdominala. Datorita vomei si diareii cateii se deshidrateaza rapid.

 

Parvoviroza poate fi prevenita prin vaccinare corespunzatoare. Atunci cand ne luam un animalut este foarte important sa facem o vizita la veterinar pentru consultatie si pentru a stabili schema de vaccinare.

Share

Related Posts