deparazitarea interna la catei

Tocmai ti-ai luat un catelus, haios, plin de energie, jucaus si il rasfatati cu toata dragostea voastra. Micul blanos depinde acum in totalitate de tine.

In primele saptamani de viata, prima problema de sanatate cu care ne confruntam poate fi data de parazitii interni.

In majoritatea cazurilor catelusi au parazitii interni de la mama, acestia s-au infestat inainte de a se naste sau prin lapte.

Parazitii care pot fi intalniti la catelusi:

–          Viermi rotunzi (Toxocara canis, Toxascaris leonina) – de la mama sau daca mananca pamant , fecale
–          Viermi cu carlig (Ancylostoma caninium) – daca mananca, ling sau au acces intr-o zona contaminata
–          Viermi bici (Trichuris vulpis) – sursa este reprezentata de fecale  sau zona contaminata
–          Viermi plati (Dpylidium caninum) – de la purici

Catelusii se pot naste deja cu paraziti interni sau se pot infesta in primele zile. Viermi rotunzi si cei cu carlig pot migra prin placenta la pui, sau in glanda mamara si prin lapte ajung la pui. Daca cateaua nu a fost deparazitata puii vor avea cu siguranta paraziti interni.

Puii pot ingera accidental paraziti din sol, sau  prin coprofagie. Ouale viermilor rotunzi si a viermilor bici sunt rezistente, ele pot rezista in sol ani. Cateii mananca sau ling pamant, fecale si ingera parazitii.

Cateii se infesteaza cu viermi cu carlig accidental, ingerand fecale contaminate; viermii cu carlig din mediu pot migra prin piele spre intestine. Puricii sunt gazde intermediare pentru viermii plati si reprezinta sursa de infestare.

Principalele semne clinice in parazitismul intern:

–          Pierderea in greutate
–          Diaree
–          Mucose pale
–          Letargie

Cele mai evidente semne in infestatia cu paraziti la catei sunt scaderea in greutate si diareea. In cazuri severe puii pot prezenta semne de anemie ca mucose pale. Blana isi pierde luciul, devine mata.

Deparazitarea interna preventiva la catei

Catelusii ingera ouale de paraziti si pot trece saptamani sau chiar luni pana cand acestea se transforma in adulti. Medicamentele pentru deparazitarea interna nu actioneaza decat asupra viermilor adulti. Cum cateii sunt expusi infestatiei cu paraziti se recomanda deparazitarea preventiva.

Deparazitarea interna preventiva presupune administrarea medicatiei cu regularitate, la interval de 14 zile (doua saptamani). Noi recomandam, in cazul puilor de catei, inceperea deparazitarilor la varsta de doua saptamani si repetarea acesteia la varsta de patru, sase, opt si doisprezece saptamani. In cazul infestarilor severe se continua deparazitarea pana la varsta de 6 luni prin administrarea ei lunar.

Daca ne luam un catel despre care stim ca a primit deparazitarea interna trebuie sa continuam  schema de deparazitare in functie de varsta lui. Examenul coproparazitologic este binevenit.

Share

Related Posts