Alaninaminotransferaza (ALT/GPT)

Acesta enzima este specifica pentru patologia hepatica. Se gaseste in citoplasma celulara si este eliberata in circulatie ca urmare a modificarilor de permeabilitate ale membranei celulare si in cazul fenomenelor necrotice.

Albumina

Albumina reprezinta cea mai mare parte din proteinele totale serice la animalele sanatoase. Este sintetizata exclusiv de catre ficat, are o greutate moleculara mica si joaca un rol important in transportul compusilor endogeni si exogeni in forma legata. Intervine de asemenea in procesul de reglare a presiunii oncotice (75-80%).

Amilaza

Amilaza este o enzima capabila sa hidrolizele amidonul si glicogenul. Este produsa de pancreas, dar si de alte organe, precum duodenul, rinichii, plamanii, splina si este eliminata din plasma de catre rinichi.

Niveluri ridicate ale acestei enzime la caine sunt adesea asociate cu pancreatita. Dupa inducerea experimentala a inflamatiei pancreatice, nivelul amilazei creste si atinge un varf dupa 12-48 de ore, si revine la normal dupa 8-14 zile. Cu toate acestea, se inregistreaza cresteri si in cazul bolilor altor organe ( producatoare de amilaza) si in cazul scaderii ratei filtrarii glomerulare. Pancreatita la pisici nu este asociata cu cresterea concentratiei de amilaza.

Aspartataminotransferaza (AST/GOT)

Aspartataminotransferaza este o enzima localizata in citosulul si mitocondriile mai multor tipuri de celule. Cea mai mare concentratie se gaseste in muschiul scheletic, urmat de ficat si muschiul cardiac. Astfel, niveluri crescute de AST indica cel mai adesea leziuni hepatocelulare sau musculare.

Eritrocitele contin o cantitate semnificativa de AST, astfel, nivelul seric poate creste in cazul bolii hemolitice intravasculare. AST se gaseste in celulele renale epiteliale si in tesutul nervos, astfel prezenta acestei enzime poate fi semnalata si in urina sau lichidul cerebrospinal.

Bilirubina totala

Hemoglobina provenita de la eritrocitele degradate e convertita in bilirubina la nivelul sistemului reticuloendotelial. O cantitate mica de bilirubina este produsa prin degradarea citocromilor si mioglobinei. Bilirubina libera ( negonjugata) este transportata catre ficat, unde este conjugata cu acidul glucuronic si eliminata prin bila. In boli hepatice obstructive, concentratia de bilirubina conjugata din sange creste.

In hemoliza intravasculara, un mare numar de eritrocite este distrus rapid si mecanismul de conjugare al ficatului este suprasolicitat, astfel cantitati mari de bilirubina libera ajung in circulatie.

Disfunctiile hepatocitelor duc la procese inflamatorii care obstructioneaza canaliculele biliare, blocand eliberarea bilirubinei conjugate (bilirubinei directe). Astfel creste nivelul bilirubinei conjugate.

Calciu

Calciul este un important constituent structural al scheletului si este necesar in procesul coagularii, in excitabilitatea neuromusculara, contractia musculaturii scheletice si functia cardiovasculara.

Factorii care regleaza concentratia plasmatica/serica sunt complecsi si includ interactiuni cu alti compusi chimici, proteine si hormoni.

Colesterol

Colesterolul este un derivat al trigliceridelor si se gaseste in special in tesuturi de origine animala. Este un constituent important al membranei celulare si este un precursor esential al unor compusi precum hormonii steroizi, vitamina D si sarurile biliare. Colesterolul reprezinta un indice important de masurare a functiei de sinteza a ficatului.

Creatinina

Creatinina este un produs de degradare al creatinei in cadrul metabolismului muscular. Productia zilnica de creatinina este relativ constanta si nu este influentata major de varsa, dieta, exercitiu sau catabolism. Creatinina este eliminata din corp prin filtrare glomerulara si tubulara la nivel renal.

Fosfataza alcalină (ALP)

Acesta enzima se gaseste in numeroase tesuturi. Niveluri ridicate se inregistreaza in corticala renala, mucoasa intestinului subtire si osteoblasti. In multe cazuri, acesta enzima este prezenta in celulele epiteliale ce tapeteaza ductele excretoare.

La pisici, timpul de injumatatire este foarte scurt datorita excretiei renale rapide. Sensibilitatea testului la pisica poate fi scazuta. Din aceasta cauza, o crestere mica la acesta specie poate fi un indicator al bolii.

Fosfor

Fosforul este un element ce joaca un rol major ca metabolit intermediar si constituient al acizilor nucleici, fosfolipidelor si nucleotidelor, iar fosfatii sunt componenti importanti ai sistemelor tampon a organismului. In ser exista doua tipuri de fosfor:organic si anorganic. Fosforul organic este un component al fosfolipidelor, fosfoesterilor, acizilor nucleici etc. Fosforul anorganic se prezinta in mare sub forma de mono si dihidrofosfat. 10-25% din fosfor este legat de proteine si restul este liber sau formand cationi cu calciul, sodiul si magneziul.
Fosforul si calciul sunt absorbiti in intestinul subtire. Absorbtia este influentata de prezenta altor minerale, nutriente, vitamine si de pH-ul intestinal. Metabolismele calciului si fosforului sunt interdependente.
Doua dintre principalele cauze ale hiperfosfatemiei sunt: animalele tinere, in crestere sau o rata scazuta a filtrarii glomerulare, care poate fi prerenala, renala sau postrenala. Cand produsul [calciu]x[fosfor] depaseste 60-70, apare riscul mineralizarii tesuturilor moi. In cazul unei hipofosfatemii severe exista un risc crescut de hemoliza.

Gama-glutamiltransferaza (GGT)

Gama-glutamiltransferaza este o enzima legata la membrana celulara, implicata in metabolismul glutationului. Este prezenta in majoritatea celulelor (exceptie facand monocitele), cantitati mari intalnindu-se la nivelul epiteliului tubular renal si epiteliului canalelor biliare. Desi GGT-ul este prezent in numeroase tesuturi (niveluri ridicate in pancreas, rinichi si mucoasa intestinala), cresterea GGT-ului seric este considerata in principal un marker al bolii hepatice.

Glucoza

Evaluarea glicemiei este una dintre cele mai importante analize de laborator deoarece glucoza furnizeaza energia necesara majoritatea tesuturilor din organism.
Glicemia este reglata de mai multi hormoni, cel mai important fiind insulina. Insulina scade concentratia glucozei plasmatice prin facilitarea patrunderii acesteia in miocite si adipocite. Diferiti hormoni, precum glucagonul, catecolaminele, glucocorticoizii si hormonul de crestere (GH) contracareaza efectul insulinei.
Glucagonul creste concentratia plasmatica a glucozei prin stimularea glicogenolizei si gluconeogenezei.
Cortizolul stimuleaza, de asemenea, gluconeogeneza, dar creeaza o stare de insulino-rezistenta prin scaderea numarului de transportori membranari de glucoza.
GH produce o insulino-rezistenta periferica si reduce absorbtia glucozei de catre miocite si adipocite.
Catecolaminele stimuleaza gluconeogeneza si scad secretia de insulina.

Magneziu

Magneziul este al doilea cation ca distributie intracelulara (dupa potasiu) si este un element esential prin participarea in sute de reactii enzimatice, fiid implicat si in productia de ATP, transport ionic si stabilirea gradientului electric transmembranar.

Proteine totale

Concentratia proteinei serice totale este formata din albumina (componenta majoritara la un animal sanatos) si globuline alfa, beta si gamma. Concentratia globulinelor se calculeaza prin scaderea albuminei din proteina totala.

Trigliceride

Trigliceridele din organismul animal sunt cele de origine exogena, constituind un component uzual al alimentatiei cainilor si pisicilor, si cele sintetizate de ficat, in principal din carbohidrati, ca sursa secundara de energie si apoi stocate in tesutul adipos. Hidroliza trigliceridelor este catalizata de lipaza pancreatica.

Uree

Amoniacul rezultat din catabolismul proteic este convertit la nivelul ficatului in uree, care este eliminata din organism prin filtrarea glomerulara de la nivel renal.

Share